Fam Johansson-Hall-Rosendahl

Varför är Mona Lisa så berömd?

Kategori: Krönika

I dag är Mona Lisa utan tvivel en av världens mest berömda, mytomspunna och omdiskuterade målningar och dessutom försäkrad för det största beloppet, inte mindre än 650 miljoner dollar.
Men så har det inte alltid varit.
När Leonardo da Vinci inledde arbetet med målningen år 1503 var det bara ett oavslutat porträtt. Men en kort tid före sin död år 1519 slutförde han målningen och sålde den till Francois I av Frankrike.
Efter att ha passerat Napoleons sovrum förblev verket relativt okänt ända fram till mitten av 1800-talet då det hamnade på Louvren Museum i franska huvudstaden Paris.Kulten kring målningen inleddes när Mona Lisa blev tillgänglig för allmänheten och år 1867 skrev den ansedde konstkritikern Walter Pater en avhandling om tavlan som blev startskottet för målningens otroliga popularitet.
Romantiska författare började därefter att dikta om vem hon var och om hennes outgrundliga ansiktsuttryck.
Först i januari 2008 fastslog forskare att Mona Lisa är ett porträtt av adelsdamen Lisa Gherardini.

Berömmelsen ökade i takt med att spekulationerna och tolkningarna blev allt fler. Målningen reproducerades i all oändlighet och en rad spektakulära stölder och vandaliseringsförsök mot tavlan gjorde den ännu populärare.
Det är därför som det alltid finns en lång kö av museibesökare som tålmodigt väntar på att få en glimt av den lilla målningen.

// Dennis

Kommentarer


Kommentera inlägget här: