Fam Johansson-Hall-Rosendahl

Fotboll fostrar

Kategori: Fotboll

Fotboll, eller som det också kallas "Det gröna fältets schack", är världens mest populära idrott.
Enligt Fifa (internationella fotbollsförbundet) spelar 240 miljoner människor fotboll regelbundet i 200 länder.
Fotbolls-VM tillsammans med Sommar-OS är vår planets två största idrottsevenemang - VM-finalen i fotboll 2006 som spelades i Tyskland beräknas ha setts av 750 miljoner tv-tittare.

Arkeologer har hittat spår i Kina av att det förmodligen spelades fotboll redan 300 år f.kr. Precis som i dag ska människor ha spelat i två lag, med två mål där nät varit uppsatt mellan två bambuträd och en boll gjord av läder fylld med fjädrar eller liknande.

Den första landskampen spelades i Glasgow, Skottland, den 30 november 1872 där Skottland och England spelade 0-0. Samma år spelades den första FA-cupfinalen i England, världens första fotbollsturnering. Wanderers FC besegrade Royal Engineers med matchens enda mål. År 1863 hade det engelska fotbollsförbundet FA (Football Association) bildats som det första förbundet i världen - fotbollen hade hittat sin vagga. Den första landskampen utanför de brittiska öarna spelades den 28 november 1885 i Newark, New Jersey, där Kanada på bortaplan besegrade USA med 1-0.
År 1885 var också året då FA godkände proffsspelare och säsongen 1888/1889 startade engelska ligan (som 1990 bytte namn till det nuvarande namnet Barclay's Premier League).

1930 spelades det första världsmästerskapet för herrar, i Uruguay med värdnationen som slutlig vinnare. 1991 i Kina spelades det första världsmästerskapet för damer och USA stod där som segrare. Redan 1982-1984 hade det första Europamästerskapet spelats genom ett kvalspel över lång tid - där Sverige (!) stod som slutsegrare.



Miljontals människor världen över lever, lider, glädjes, firar, sörjer etc tillsammans med sitt favoritlag. Europa har en framstående position inom fotbollsmakten. Fifa och Uefa (europeiska fotbollsförbundet) har båda de största posterna i världsfotbollen och Fifa's president, Sepp Blatter, är europé från Schweiz. Sydamerika med Brasilien, Argentina och Uruguay skuggar de europeiska nationerna när det handlar om landskamper, bland annat har Brasilien vunnit fem VM-titlar - de flesta framstående sydamerikanska lirare spelar i någon av de stora proffsligorna i Europa.

Den största ligan?
Där är det såklart delad mening, det beror lite på vem man frågar.
Men tittar man på resultat så ligger VM-mästarna och EM-mästarna Spaniens La Liga riktigt bra till, mycket tack vare storlaget FC Barcelona, skuggade av Real Madrid. Men vi svenskar håller förmodligen fortfarande Premier League som etta. Kanske beror det på 1980-talets Tipsextra och det mediala intresse ligan får i vårt lilla putteland (som ändå producerar mänger av proffslirare ut i Europa). Allsvenskan är långt i från vad den har varit. Man jämför den svenska fotbollsligan Allsvenskan med ligan på Cypern - det säger en hel del.

Fotboll berör, fotboll är i många länder religion och oavsett vilken nivå man tittar på så är det alltid lika spännande att se vilket lag som skjuter bollen flest gånger i motståndarens mål.
"Någon sa att fotboll inte är så viktigt som att det gällde liv eller död, lyssna noga nu: fotboll är mycket viktigare än så", myntade den legendariske Liverpoolmanagern Bill Shankly i en tv-intervju 1981.

// Dennis

Kommentarer


Kommentera inlägget här: